de Aspergeteelt

Geschiedenis

Er zijn tekenen gevonden dat er al ruim voor Christus teelt van asperges heeft plaatsgevonden. Niet alleen de Romeinen maar zelfs Egyptenaren waren bekend de aspergeteelt.

In tegenstelling tot wat menigeen denkt is niet Limburg de streek waar de Asperges hun intrede vinden maar de streek tussen Zeeland en Noord-Brabant. Pas later ontwikkelt de kop van Limburg zich tot het nu bekende aspergegebied. In streken in Nederland waar lichte zandgronden liggen gedijen de aspergeplanten echter ook goed. In Salland vinden we schrale zandgronden waarop de aspergeteelt zorgt voor een heerlijke smaakvolle asperge.

De aspergeplant is een meerjarige wortelstok. De uitlopers (scheuten) van deze wortelstok zijn de asperges. De asperges blijven zolang ze ondergronds groeien wit van kleur. Pas nadat ze boven het bodemoppervlak uitgegroeid zijn kleuren deze groen.

De plant

Een aspergeplant begint bij het opplanten van zaad. Gedurende de eerste 2 levensjaren van deze plant wordt er nog niet geoogst. Pas het 4e levensjaar van de plant is deze volledig productierijp. De productieperiode loopt dan door tot de plant 8 á 9 jaar oud is, pas daarna wordt de plant afgestoten. Door middel van veredeling worden verschillende aspergerassen ontwikkeld. Elk ras heeft hierdoor zijn eigen kenmerken en eigenschappen.

Doordat we verschillende aspergerassen aanplanten, krijgen we een egaler productiebeeld door het seizoen heen. Immers, elk ras verschilt in vroegheid, dikte, vorm en in zekere zin ook de smaak.

aspergeplant

Zodra de grond en de plant door de vroege voorjaarszon voldoende opwarmt, groeien de scheuten naar de oppervlakte. Nog voordat de scheut door de zon verkleurt wordt deze op voldoende lengte afgestoken en is de witte asperge geoogst. Dit herhaalt zich dagelijks tot Sint Jan, 24 juni.
De scheuten die zich na het oogstseizoen ontwikkelen groeien door om de wortelstok gedurende de zomermaanden van nieuwe energie te voorzien.

Smaak

Het belangrijkste aspect van de aspergeteelt is de keuze van de juiste grondsoort. De aspergeplant wortelt erg diep om het nodige vocht en mineralen vanuit het grondwater te onttrekken. De grond mag daarom niet te dicht zijn. De scheuten moeten zonder al te veel weerstand naar het oppervlak kunnen groeien. Om deze redenen is de structuur van de grond erg belangrijk.

Het grondwater moet van uiterst goede kwaliteit zijn aangezien de asperge voor 95 procent uit dit water bestaat. Ook passen we erg op met bemesting, veel dierlijke meststoffen hebben uiteindelijk invloed op de smaak.

Wat de Asperges van de Weerd zo bijzonder maakt is de lichtzoete smaak en zachte structuur. Dit is ste danken is aan het zorgvuldig selecteren van de percelen en verzorging van het gewas.

Geniet en oordeelt u zelf, het best haalt u uw verse asperges in onze winkel in Raalte, of bestelt u deze in onze webshop.

Technieken in de aspergeteelt

Door speciale technieken toe te passen proberen we de teelt steeds verder te optimaliseren. Zo worden ruggen van aarde over de planten gespit om de stengel tot een voldoende lengte te kunnen laten groeien. Er wordt een kunststof folie over de ruggen gelegd om de verwarming van de aarde te stimuleren. Dit kan echter ook door geforceerde verwarming door ondergrondse leidingen of opwarming door teelt in mini-tunnels.

Sinds 2018 worden onze asperges ook in kassen geteeld, hiervoor hebben we 0,5 Ha kassen staan in het nabijgelegen dorp Wesepe. De aspergeteelt in de kassen is veel intensiever mogelijk, omdat de planten hier minder last hebben van schimmels en insecten.

De planten in deze kas zijn in de volle grond geplant, net als de tegenhangers volvelds. Hierdoor krijgen alle kasasperges dezelfde omstandigheden mee als de buitenteelt.

Al vroeg in het jaar warmt het zonlicht de aarde snel op, waardoor we eerder in het seizoen genieten kunnen van verse Sallandse Asperges.

asperges in kas

 

Waarom zijn de asperges zo duur?

Ondanks de steeds verder voortgang in techniek wordt het merendeel van de arbeid rond de asperges nog steeds handmatig uitgevoerd. Dat maakt, samen met de investering in specialistische machines die slechts enkele dagen (!) per jaar gebruikt worden, de asperge als groente best kostbaar.

Wilt u meer weten over de teelt van deze bijzondere groente, bezoek dan één van onze open dagen of neemt u contact met ons op.

Openingstijden
maandag
Gesloten
dinsdag
Gesloten
woensdag
Gesloten
donderdag
Gesloten
vrijdag
Gesloten
zaterdag
Gesloten
zondag
Gesloten
Alle openingstijden
Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alles rondom onze asperges!