de Asperge

Geschiedenis

Er zijn tekenen gevonden dat er al ruim voor Christus teelt van asperges moet hebben plaatsgevonden. Niet alleen de Romeinen maar zelfs Egyptenaren waren bekend met deze groenten.

In tegenstelling tot wat menigeen denkt is niet Limburg de streek waar de Asperges hun intrede vinden maar de streek tussen Zeeland en Noord-Brabant. Pas later ontwikkelde de kop van Limburg zich tot het nu bekende aspergegebied. In streken in Nederland waar lichte zandgronden liggen gedijen de aspergeplanten ook goed.

De aspergeplant is een meerjarige wortelstok. De uitlopers (scheuten) van deze wortelstok zijn de asperges. De asperges blijven zolang ze ondergronds groeien wit van kleur. Pas nadat ze boven het bodemoppervlak uitgegroeid zijn kleuren deze groen.

De plant

Een aspergeplant begint bij het opplanten van zaad. Gedurende de eerste 2 levensjaren van deze plant kan er nog niet geoogst worden. Pas het 4e levensjaar van de plant is deze volledig productierijp. De productieperiode loopt dan door tot de plant 8 á 9 jaar oud is, pas daarna wordt de plant afgestoten. Door middel van veredeling worden verschilende aspergerassen

ontwikkeld, elk met hun eigen kenmerken en eigenschappen.

Zodra de grond en de plant door de vroege voorjaarszon voldoende opgewarmd is beginnen de scheuten naar de oppervlakte te groeien. Nog voordat de scheut door de zon kan verkleuren wordt deze op voldoende lengte afgestoken en is de witte asperge geoogst. Dit herhaalt zich tot Sint Jan, 24 juni. De scheuten die zich dan nog ontwikkelen groeien door om de wortelstok van nieuwe energie te voorzien.

Smaak

Het belangrijkste aspect van de aspergeteelt is het uitkiezen van de juiste grondsoort. De aspergeplant zal zeer diep wortelen en het nodige vocht vanuit grondwaterniveau onttrekken. De grond moet daarom niet te dicht zijn. De scheuten moeten zonder weerstand naar het oppervlak kunnen groeien. Om deze redenen is de structuur van de grond erg belangrijk. Het grondwater moet van uiterst goede kwaliteit zijn aangezien de asperge voor 95 procent uit water bestaat. Ook moet men oppassen met bemesting. Veel dierlijke meststoffen kunnen uiteindelijk invloed hebben op de smaak.

Wat de Sallandse asperge zo bijzonder maakt is de lichtzoete smaak en zachte structuur hetgeen te danken is aan het selecteren van de percelen en verzorging van het gewas.

Technieken

Door speciale technieken toe te passen is het mogelijk de teelt te optimaliseren. Zo worden ruggen van aarde over de planten gespit om de stengel tot een voldoende lengte te kunnen laten groeien.

Er wordt een kunststof folie over de ruggen gelegd om de verwarming van de aarde te stimuleren. Dit kan echter ook door geforceerde verwarming door ondergrondse leidingen of opwarming door teelt in kassen.

Ondanks de steeds verder voortgang in techniek moet het meerendeel van de arbeid rond de asperges nog steeds handmatig worden uitgevoerd.

Wilt u meer weten over de teelt van deze bijzondere groente, bezoek dan één van onze open dagen of neemt u contact met ons op.

Openingstijden
maandag
Gesloten
dinsdag
Gesloten
woensdag
Gesloten
donderdag
Gesloten
vrijdag
Gesloten
zaterdag
Gesloten
zondag
Gesloten
Alle openingstijden
Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alles rondom onze asperges!