Asperges uit de Kas
Asperges met Pasen? Duurzaam uit de Kas!
Veel consumenten willen graag asperges met pasen op het bord hebben liggen. Dat is vaak een probleem, aangezien de aspergeplant alleen groeit onder lente-achtige temperaturen. Om toch aan de vraag te kunnen voldoen, zijn we enkele jaren geleden begonnen met asperges geteeld in een kas. Telen in een kas biedt veel voordelen ten opzichte van de conventionele Buitenteelt.
Zelfde rassen, zelfde grond, zelfde smaak.
In onze kassen maken we gebruik van de normale aspergerassen welke we ook op het veld hebben staan. Ook de planten bevinden zich gewoon in de grond, waardoor hun smaak hetzelfde blijft aan onze ‘gewone’ teelt. Het grootste verschil zit hem in de plantdichtheid vocht- en warmtehuishouding.
Onze kassen bestrijken een oppervlakte van 0,6 hectare, vergelijkbaar met de grootte van een voetbalveld. Hier staan het aantal planten in voor ca. 1,5 hectare conventionele teelt. De onderlinge rijafstand kan veel compacter gekozen worden, omdat de virusdruk in een kas aanmerkelijk lager ligt dan de reguliere teeltmethoden.
Op duurzame wijze verwarmd.
Onder de planten ligt een systeem vergelijkbaar met vloerverwarming. Door water ondergronds langs alle planten te circuleren worden alle planten op gelijke temperatuur gehouden, waardoor een gelijkmatige opbrengst wordt gecreƫerd.
Door instraling van de zon wordt de kas in februari al vaak verwarmd tot ver boven de 20 graden. In Maart en April zijn temperaturen tot 50 graden gemeten, enkel op zonnestraling. Hierdoor warmen de aspergeruggen in de kas razendsnel op. Daarnaast wordt deze zonverwarmde lucht in de kas wordt door warmtepomp geleid, welke de warmte afgeeft aan het bodemverwarming systeem. Hierdoor wordt de opgedane warmte overdag gebufferd in de bodem, ter overbrugging van nachten en koelere dagen.
Op deze manier wordt de teelt energie-neutraal ondersteund, en proberen wij op een zo duurzaam mogelijke manier onze asperges te telen.
Herstel gedurende de zomer
Doordat we voortdurend de scheuten van de aspergeplant oogsten putten we de plant uit. Aangezien de plant ongeveer 10 jaar mee moet gaan, moet deze na het oogstseizoen herstellen.
De kas is een prima plek om te groeien, de warme droge lucht zorgt er voor dat de planten goed groeien, en daarmee goed herstellen voor het daaropvolgende oogstseizoen.
Regenen doet het niet in de kas. Daardoor blijft het gewas droog en loopt hierdoor veel minder kans op infecties. De planten moeten tijdens warme periode voldoende vocht kunnen opnemen om zichzelf te koelen en verbranding te voorkomen. Irrigeren doen we met behulp van druppelslangen, hierdoor voeden we enkel de aspergeplant, en komt al het water op de juiste plaats terecht.
Wanneer de winter zijn intrede doet zal het ook gaan vriezen in de kas, en sterft het aspergeloof af. Dit loof moet allemaal met de hand verwijderd worden en dient weer als compost. Daaropvolgend wordt de grond weer losgefreesd en de ruggen weer hersteld voor de start van het nieuwe oogstseizoen.